Home | Contact


Galerie Antartica Deventer mei-juni 1989

'Schilderen is communiceren met je doek je emoties venverken in beelden, vormen en sferen.

Schilderen is een proces. De richting is duidelijk, het eindpunt telkens nieuw. Een doek is een momentopname. Je probeert te verbeelden hoe fascinatie voor een onderwerp je stuurt. Schilderen is zoeken in beelden'.

Haar onderwerpen

Begonnen met feesttaferelen, neergezet in primaire kleuren, vervolgens gefascineerd door vogels, tekens en symbolen in aardkleuren; daarna Voodoo schilderingen door Afrikaanse rituelen ge´nspireerde doeken in aardkleur, met zaagsel, leer en hout.

'De beelden zijn min of meer herkenbaar, maar het is aan de toeschouwer om de eigen fantasie aan het werk te zetten, om zelf verder te associŰren bij hetgeen hij of zij ziet. De tekens en symbolen zijn leidraad bij dat proces'.

'Ik zoek de wisselwerking tussen de tekens in mijn eigen omgeving en die uil de Afrikaanse cultuur. Als ik bv.
het symbool "slang" schilder dan heb ik daar een gedachte bij. Het is goed mogelijk dat zo'n slang voor een Afrikaan een geheel andere betekenis heeft: maar voor mij is een slang een gedachte, een associatie'.

'Al enkele jaren maak ik gebruik van onderwerpen die in de rituele primitieve sfeer liggen. Trommels, slangen, de jungle, totems: Afrika is er de inspiratiebron van. Ik heb natuurlijke materialen in mijn doeken ver­werkt. Met oermaterialen als hout, leer, veertjes en as tracht ik een rituele sfeer in mijn schilderijen vast te leggen'.

Antartica Deventer mei-juni 1989  

Printversie        Voor meer informatie klik hier         © 1983-2021 Lindy de Jong (alle rechten voorbehouden)